Προσέχω για όλους

Συμπεριφορά στη φύση

Κανόνες συμπεριφοράς στο δάσος

Τα γεράνεια όρη διαθέτουν πλούσια χλωρίδα από πεύκα, δρύες, έλατα και αποτελεί βιότοπο περίπου 950 ειδών φυτών και δεκάδων ειδών ζώων.

-Ακολουθήστε σημαδεμένες διαδρομές αν υπάρχουν! Έτσι αποφεύγετε τον κίνδυνο να χαθείτε και δεν ενοχλείτε άθελά σας τα ζώα της περιοχής.
-Μην ανάβετε φωτιά και μην πετάτε τσιγάρα σε οποιοδήποτε σημείο του δάσους. Αν αντιληφθείτε πυρκαγιά ειδοποιήστε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία.
-Διατηρείτε το δάσος καθαρό. Έχετε μαζί σας μία σακούλα για να μαζέψετε τα απορρίμματά σας και να τα τοποθετήστε στον πλησιέστερο κάδο.
-Να θυμάστε ότι βρίσκεστε στο χώρο κατοικίας των πουλιών και των άλλων ζώων! Αποφεύγετε τη μουσική και τις δυνατές φωνές. Έτσι αυξάνετε την πιθανότητα να τα συναντήσετε από κοντά!
-Αποφεύγετε να κόβετε φυτά ή να χαράσσετε φλοιούς δένδρων. Εν αγνοία σας μπορεί να κόψετε κάποιο σπάνιο προστατευόμενο φυτό της περιοχής.
-Αν είστε κυνηγοί σας ενημερώνουμε ότι το κυνήγι απαγορεύεται στους πυρήνες της περιοχής Natura. Στις υπόλοιπες περιοχές ισχύουν οι γενικές και ειδικές διατάξεις περί θήρας τις οποίες οφείλετε να γνωρίζετε εάν επιθυμείτε να κυνηγήσετε. Ποτέ μην πετάτε κάτω τα σκουπίδια και τα άδεια φυσίγγιά σας.
-Σε περίπτωση που αντιληφθείτε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος ειδοποιήστε αμέσως το Δασαρχείο Κορίνθου.
-Αν έχετε μαζί σας τους τετράποδους φίλους σας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επίβλεψή τους!
-Να έχετε τα παιδιά πάντα υπό την επίβλεψή σας για την αποφυγή ατυχημάτων.
-Η οδήγηση μοτοσυκλετών στα μονοπάτια πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Η πρόσβαση στο δάσος είναι δυνατή όλο το χρόνο. Εξαιρούνται οι ημέρες της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαϊου – 31 Οκτωβρίου) που ο δείκτης πρόκλησης κινδύνου πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός 4 ή 5. Ο δείκτης πρόκλησης κινδύνου πυρκαγιάς ανανεώνεται κάθε μέρα για την επόμενη και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Με το menoumeloutraki μαθαίνω να προσέχω και στο δάσος!