Προσέχω για όλους

Συμπεριφορά στο δρόμο και στην πόλη

Στο δρόμο

Πεζοί πρέπει να περπατάμε πάντα στο πεζοδρόμιο. Βέβαια ούτε εκεί είναι πάντα ασφαλές καθώς το πεζοδρόμιο χρησιμοποιείται και για πάρκιγκ μοτοσικλετών, οπότε πρέπει ο καθένας να έχει συνεχώς την προσοχή του τεταμένη.

Αν ο δρόμος δεν έχει πεζοδρόμιο είναι σωστότερο να περπατάμε αντίθετα από την κίνηση των οχημάτων για να έχουμε τον έλεγχο. Φροντίζουμε να κρατάμε πάντα το μικρό παιδί από το χέρι και πάντα από την εσωτερική πλευρά, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να περπατούν το ένα πίσω από το άλλο. Ειδικά αν βαδίζουν παρέες παιδιών δεν πρέπει να περπατούν σαν κοπάδι στο δρόμο, ούτε να σπρώχνονται, να τρέχουν ή να παίζουν στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο.

Αν θέλουμε να διασχίσουμε το δρόμο θα πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά και από τις δύο κατευθύνσεις και αφού σιγουρευτούμε ότι δεν περνούν οχήματα διασχίζουμε το οδόστρωμα κάθετα και ποτέ διαγώνια όσο πιο σύντομα μπορούμε. Θα πρέπει να περνούμε από τις διαβάσεις πεζών και να προσέχουμε τον φωτεινό σηματοδότη αν υπάρχει. 

Αν έχουμε κατέβει από το λεωφορείο και θέλουμε να περάσουμε απέναντι, θα πρέπει να περιμένουμε να απομακρυνθεί πρώτα το λεωφορείο και μετά με μεγάλη προσοχή να περάσουμε τον δρόμο.

Όταν είμαστε με ποδήλατο να φοράμε πάντα ανοιχτόχρωμα ρούχα, ειδικά το βράδυ ή τις συννεφιασμένες μέρες που η ορατότητα των οδηγών είναι περιορισμένη. Αν είναι δυνατόν τα ρούχα θα πρέπει  να έχουν φωσφορίζοντα σημάδια για να γίνονται ορατά από μακριά.

Στο αυτοκίνητο

Μέσα στο αυτοκίνητο ενήλικες και παιδιά είναι πάντα δεμένοι με τις ζώνες ασφαλείας. Καθορίστε με σαφήνεια ότι δεν επιτρέπεται να είμαστε όρθιοι, δεν χειρονομούμε και δεν φωνάζουμε μέσα στο αυτοκίνητο. Παραμένουμε όλοι ήρεμοι μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας και δεν ενοχλούμε τον οδηγό. Τα χέρια και τα κεφάλια των παιδιών πρέπει να είναι μέσα και να μην βγαίνουν από τα παράθυρα. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να περιμένουν να τους λύσει ο ενήλικας την ζώνη ασφαλείας ή να την λύσουν μόνα τους με την εντολή του γονιού. Οι πόρτες των πίσω καθισμάτων των αυτοκινήτων πρέπει να είναι ασφαλισμένες από μέσα με την ειδική ασφάλεια και να ανοίγουν μόνο αν την ανοίξει απ’ έξω ο γονιός.

Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα σε καμία περίπτωση εντός του αστικού ιστού και εκτός αυτού τηρούμε πάντοτε τα όρια.

Δεν κάνουμε θόρυβο "μαρσάροντας" μέσα στην πόλη έχοντας τροποποιήσει και το σύστημα εξάτμισης.

Δεν παραβιάζουμε τους φωτεινούς σηματοδότες και ας είμαστε μόνοι μας στο δρόμο!

Στο παρκάρισμα πάντοτε ελέγχουμε τη θέση που πρόκειται να σταθμεύσουμε!

ΔΕΝ ΠΑΡΚΑΡΟΥΜΕ σε θέσεις αναπήρων, διαβάσεις πεζών, ράμπες αναπήρων, εξόδους κατοικιών, μπροστά από κάδους απορριμάτων, εισόδους σχολείων κ.τλ.

Στη μηχανή

Αν προτιμούμε τους δύο τροχούς, θα πρέπει πάντοτε να φοράμε το κράνος μας ακόμα και αν πρόκειται να μετακινηθούμε για λίγα μέτρα. Επίσης θα έχουμε πάντοτε δεύτερο κράνος διαθέσιμο και για τον συνεπιβάτη. 

Και σε αυτή την περίπτωση δεν κάνουμε θόρυβο μέσα στην πόλη για να επιδείξουμε στους περίοικους το νέο σύστημα εξάτμισης που τοποθετήσαμε πρόσφατα.

Κινούμαστε με χαμηλές ταχύτητες και προσέχουμε πάντοτε λίγο παραπάνω γιατί και οι μικρές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση λόγω των δύο τροχών και της ισορροπίας.

Τέλος τα πεζοδρόμια δεν έχουν φτιαχτεί για να παρκάρουμε! 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς

-Όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο ζητάμε την άδεια των γύρω για να καπνίσουμε

-«Ευχαριστώ»-«παρακαλώ» πρέπει να συνοδεύει πάντοτε τις «συναλλαγές» μας

-Μιλάμε χαμηλόφωνα σε κλειστούς χώρους

-Βάζουμε το χέρι μας μπροστά στο στόμα μας όταν χασμουριόμαστε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε

-Δεν σχολιάζουμε τη διαφορετικότητα των γύρω μας 

-Δεν προκαλούμε τους γύρω μας με την εμφάνισή μας και τη συμπεριφορά μας

-Όταν είμαστε μέσα στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας προσφέρουμε τη θέση μας σε ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, εγκύους

-Πάντοτε απενεργοποιούμε τον ήχο κλήσης σε μέρη όπου απαιτείται ησυχία όπως ναοί, σινεμά, θέατρα, παραστάσεις, βιβλιοθήκη ή αίθουσες συσκέψεων-διαλέξεων

Με το menoumeloutraki μαθαίνω να σέβομαι στην πόλη!